Angst en stress bij huisdieren kunnen zowel voor het dier als voor de eigenaar ontmoedigend zijn. Hier zijn enkele adviezen over hoe je je huisdieren kunt helpen deze uitdagingen te overwinnen.

1. Kalmerende speeltjes

Er zijn diverse speeltjes op de markt die speciaal zijn ontworpen om stress bij huisdieren te verminderen. Deze kunnen variëren van kauwspeeltjes tot intelligentiebevorderende puzzels die de aandacht van het huisdier afleiden van hun angst. De Jack and Vanilla Playscent – lijn bevat stimulerende speeltjes die je hond gefocust en kalm kunnen houden

2. Kalmerende middelen

Natuurlijke supplementen of door dierenartsen voorgeschreven kalmeringsmiddelen kunnen in sommige gevallen helpen. Dynapet heeft de Relax – lijn die honden helpen om zich te ontspannen en beter aan te passen. Dit voedingssupplement bevat verschillende B-vitaminen, passiebloem en magnesium voor een kalmerende en ontspannende werking.

3. Routine & voorspebaarheid

Een voorspelbare dagelijkse routine kan angst verminderen. Regelmatige voedingstijden, wandelingen, en speeltijden bieden structuur en veiligheid. Veranderingen in de routine moeten geleidelijk worden ingevoerd om stress te minimaliseren.

4. Omgeving aanpassen

Creëer een veilige plek in huis met zachte bedden, favoriete speeltjes, en misschien een oud kledingstuk dat naar jou ruikt. Dit kan je huisdier een plek bieden om zich terug te trekken wanneer het zich overweldigd voelt. Zorg ook voor voldoende bewegingsvrijheid en vermijd te kleine of beperkende ruimtes.

5. Training en gedragstherapie

Begin met basiscommando’s zoals ‘zit’ en ‘blijf’, die kunnen helpen bij het opbouwen van vertrouwen. Overweeg voor ernstigere gevallen van angst professionele hulp in te schakelen, zoals een gecertificeerde dierengedragstherapeut. Deze experts kunnen gepersonaliseerde plannen ontwikkelen die specifiek zijn voor de behoeften van je huisdier.

Het aanpakken van angst en stress bij huisdieren vergt tijd, geduld en begrip. Elk huisdier is uniek, en wat voor de één werkt, is misschien niet effectief voor de ander. Het is belangrijk om te onthouden dat je niet alleen bent in deze reis. Er zijn tal van bronnen en professionals beschikbaar om je te ondersteunen.

Blijf observeren en leren van je huisdier. Hun gedragingen en reacties geven vaak subtiele aanwijzingen over wat wel of niet werkt. Wees niet bang om verschillende benaderingen te proberen en pas de omgeving, training of behandeling aan naargelang de behoeften van je huisdier.

Vergeet niet dat het doel is om de levenskwaliteit van zowel jou als je huisdier te verbeteren. Het samenwerken aan het overwinnen van hun angst en stress kan de band tussen jullie versterken en leiden tot een diepere, meer betekenisvolle relatie.

Op zoek naar producten om je huisdier te kalmeren?

Ga dan naar onze webshop waar je alles vindt voor je hond en/of kat!

Nieuwe shop!

Goed nieuws! Ons winkelgedeelte is verhuisd naar een nieuw domein: petsolutions-shop.be. Geniet van dezelfde geweldige producten en service op onze nieuwe locatie!