1. Verandering in routine

Honden zijn meesters in routines. Ze wennen snel aan de gewoonten van hun gezin en raken eraan gehecht. Het begin van het schooljaar kan echter een plotselinge verandering in routine met zich meebrengen. Opeens zijn de ochtenden niet meer zo rustig en zijn de gezinsleden minder beschikbaar. Deze verandering kan leiden tot verwarring en stress bij je hond. Het is belangrijk om geleidelijk aan een nieuwe routine te introduceren voordat de school begint, zodat je hond de tijd heeft om zich aan te passen.

2. Gebrek aan gezelschap

Tijdens de zomervakantie kunnen honden gewend zijn geraakt aan constante gezelschap. Kinderen zijn thuis, spelen met hen en gaan misschien vaker naar buiten. Met de start van het schooljaar kan dit veranderen. Plotseling is het huis stiller en zijn de momenten van interactie verminderd. Voor honden die gevoelig zijn voor verlatingsangst kan dit een uitdaging zijn. Het is belangrijk om je hond te helpen wennen aan periodes van alleen zijn voordat de drukte van school begint.

 

3. Verminderde beweging en spel

 

Tijdens de zomermaanden hebben honden vaak meer kansen gehad voor buitenactiviteiten en spelen. Met het begin van het schooljaar kan de tijd voor wandelingen en spel verminderen. Dit kan leiden tot overtollige energie bij je hond, wat op zijn beurt kan leiden tot verveling en ongewenst gedrag. Probeer wat quality-time met je hond in te plannen, zelfs als het drukker wordt. Een actieve hond is over het algemeen een gelukkige hond
 

4. Voorbereiden op alleen zijn

Als je hond niet gewend is om alleen te zijn, kan de overgang naar het schooljaar moeilijk zijn. Begin langzaam met het trainen van je hond om korte tijd alleen te zijn terwijl je thuis bent. Geef hem een speciale plek waar hij zich comfortabel voelt en geef hem wat afleiding, zoals speelgoed of een kauwsnack. Dit zal hem helpen zich veilig te voelen wanneer het tijd is om alleen te blijven.

 

5. Positieve associaties
 

Zorg ervoor dat je hond positieve associaties heeft met het vertrek van de kinderen naar school. Geef hem een smakelijke traktatie wanneer de kinderen vertrekken, zodat hij leert dat hun vertrek iets goeds betekent. Dit kan helpen om eventuele negatieve gevoelens te verminderen.

Terug naar school gaan kan zowel opwindend als uitdagend zijn, niet alleen voor kinderen maar ook voor onze honden. Door bewust te zijn van de impact van deze veranderingen en door je hond tijdig voor te bereiden, kun je ervoor zorgen dat de overgang soepel verloopt. Met geduld, liefde en aandacht kun je ervoor zorgen dat je hond zich comfortabel en gelukkig blijft voelen, zelfs tijdens het drukke schoolseizoen.